Buzzing Bees

Dagelijkse Dosis Creatieve Communicatie

Oorlog bij de Noorderburen

Food fight! Komt dat zien, komt dat zien: in Nederland rollen adverteerders bijtend en klauwend over de grond! Onruststoker Albert Heijn blijkt het vuur aan de lont te hebben gestoken met een nieuwe campagne, waarin de supermarktketen zijn eigen huismerken tijdens blind tests vergelijkt met A-merken. De baseline van de nieuwe campagne luidt “Minstens zo goed, stukken goedkoper”. De openlijke prijsaanval blijkt in deze crisistijden moeilijk te slikken, want Unilever reageerde meteen met een reeks onder de slogan “Ah, we gaan vergelijken?“.

Unilever

In de reeks vergelijkt Unilever op zijn beurt zijn A-merken Calvé pindakaas, Robijn wasverzachter en Sun wastabletten met de huismerken van Albert Heijn. De conclusie is hier echter dat de A-merken een betere kwaliteit bieden (en een betere smaak in het geval van Calvé).

Unilever2

Ook Friesland Foods reageert met een nieuwe campagne, maar durft niet vergelijken in de copy. Het merk plaatst vooral de unieke kwaliteiten van en de Nederlandse voorkeuren voor hun A-merken Appelsientje en Chocomel voorop.

Friesland

Friesland2

Supermarktketen Jumbo tenslotte breekt de blind tests van Albert Heijn af met de headline “Kassabonnen test je beter zonder blinddoek“.

Jumbo

En ook in hun body copy gaan ze rechtstreeks in de tegenaanval:

Er is een supermarktketen die momenteel een hoop heisa maakt rond hun huismerkproducten. Door de huismerkproducten blind met A-merkproducten te vergelijken, willen ze u ervan overtuigen dan hun eigen producten minstens zo goed zijn, maar stukken voordeliger. Wat ze daarmee eigenlijk zeggen, is dat hun A-merken te duur zijn. Dat is nou precies waarom wij al die ophef niet nodig hebben. Bij Jumbo garanderen wij u immers, ook voor A-merken, altijd de laagste prijs en de beste kwaliteit. Dat ziet u zonder blinddoek ook wel. Mede daarom zijn wij onlangs weer uitgeroepen tot ”Meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland”!

Het is wellicht een kwestie van aftellen vooraleer dit soort bitsige prijzenoorlogen ook bij ons uitbreekt. Intussen kijk ik lichtjes geamuseerd vanaf de zijlijn toe. Food fight!

Via

, , , ,

3 Discussions on
“Oorlog bij de Noorderburen”