Buzzing Bees

Dagelijkse Dosis Creatieve Communicatie

10 marketingtips voor virale video’s

Iedereen gooit tegenwoordig tips online over hoe je een viral scoort, maar wie van hen kan zijn zogezegde kennis ookvirus.jpg staven met succesvolle cases? Kevin Nalts staat op de zevende plaats in de lijst van de meest bekeken YouTube-filmmakers in de categorie Comedy. Hij publiceerde zijn 10 marketingtips voor virale video’s in Advertising Age. Dit is er de korte samenvatting van:

1.  Maak gebruik van de bestaande community

Sommige van de amateur-filmmakers op YouTube hebben een groot publiek. Net als bij blog seeding kan je hen vragen woordvoerder voor je merk of video te worden. Dat kan met een indrukwekkende video die ze maar al te graag willen doorgeven (content), of gewoon door ze cash of met goodies te betalen.

2. De meest kwalitatieve video’s zijn niet noodzakelijk de populairste

 De populairste video’s zijn meestal kort, grappig en sensationeel. Maar ook de locatie van de video speelt een rol. Videosites van tweede klasse staan te springen om sensationele video’s en zullen deze een prominente plaats geven op hun websites, gratis of tegen een relatief kleine vergoeding.

3. Dat een hond op een skateboard miljoenen views haalt, betekent niet dat jouw reclame het even goed zal doen

Zeldzaam zijn de succesvolle tv-ads die ook online scoren. En dat is dan meestal omdat ze de kenmerken van een viral al in zich dragen (verrassend einde, seks, humor…). Slimmere aanpak is populaire videomakers aansporen iets met jouw product te doen, zoals Mentos heel snel op de Mentos + Diet Coke hype is ingesprongen.

4. Online video-marketing is meer dan wedstrijden alleen
 
Duh! En toch…

5. Goede tags zijn niet voldoende

Ze lijken misschien een goede manier om hoog in de zoekresultaten te eindigen, maar een aantrekkelijke titel en een goedgekozen thumbnail brengen je veel verder. En goede content natuurlijk.

6. Dat iemand je video bekijkt, betekent nog niet dat hij ook je site bezoekt of je product koopt

Sad but true: de conversion rate is heel erg laag. Slechts 2% bezoekt een website na een video te hebben gezien.

7. Betalen voor een strak geproduceerde video zal je ROI niet noodzakelijk verhogen

Het logische gevolg van de vorige tip. Je kiest beter voor een zo laag mogelijke productiekost met een zo hoog mogelijk aantal views. Duh again, en toch…

8. Niet alle videosites zijn gelijk

De meeste video’s worden op YouTube bekeken. Je video op een onbekende videosite plaatsen heeft dus niet veel nut. Beetje tegenstrijdig met tip 2, lijkt me.

9. Blijf niet aan de zijlijn staan

Veel conservatieve merken durven het water niet inspringen. Videowedstrijden en virals lijken vooralsnog iets voor jongere, hippere merken. Maar of je nu deelneemt of niet, je merk zal vroeg of laat toch een rol spelen in UGC. Dan kan je maar beter zelf de touwtjes in handen nemen.

10. Dit medium zal meetbaar worden

Tot die tijd moeten we ons echter tevreden stellen met het aantal views en de productiekost.

Feel free to comment!


, , , ,

1 Discussion on “10 marketingtips voor virale video’s”
  • En, wat is viraal?

    Een video met een paar 1000 views kan best viraal zijn in een bepaalde niche. Maar dat is natuurlijk geen top-score voor Youtube.

    Belangrijk is wat je video-doelstellingen zijn. Ik heb bijvoorbeeld liever 5 nieuwe klanten, dan 100.000’den views die niets opleveren. Maar voor “naamsbekendheid”…

    Otto